Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΛΕΕΙ...
Στην Αρχαία Παλλήνη βρισκόταν ένας από τους πιο φημισμένους ναούς της Θεάς Αθηνάς. Το ιερό της "επί Παλληνίδι Αθηνάς", όπως ήταν πιο γνωστό στην εποχή του, μνημονεύεται από πολλούς αρχαίους και νεότερους συγγραφείς, όπως τον Ηρόδοτο και τον Αριστοτέλη, τον Ευριπίδη και τον Αριστοφάνη.
Η θέση του ιερού της Παλληνίδος Αθηνάς υποστηρίζεται ότι βρίσκεται στη θέση όπου είναι σήμερα ο ναός του Αγίου Νικολάου της Κάντζας*. Στο χώρο αυτό το 539 π.Χ. ή σύμφωνα με άλλες πηγές το 541 π.Χ. έγινε η περίφημη μάχη του τύραννου Πεισίστρατου με τους Αθηναίους, "η επί Παλληνίδι μάχη", όπως αναφέρεται από πολλούς ιστορικούς της αρχαιότητας με κορυφαίο τον Ηρόδοτο. Στη μάχη αυτή ο Πεισίστρατος νίκησε τους αντιπάλους του και εγκατέστησε τυραννία στην Αθήνα.
Το λίθινο λιοντάρι της Κάντζας που σώζεται και σήμερα ύστερα από 2.500 χρόνια, είχε τοποθετηθεί σαν επιτάφιος λέων πάνω στον τάφο των Κούρων Αθηναίων. Μια από τις ηρωικές μορφές της Παλλήνης ήταν και ο Αμεινίας ο Παλληνεύς, ο οποίος κατάφερε με τις παράτολμες πράξεις του στη ναυμαχία της Σαλαμίνας να ξεχωρίσει ανάμεσα στις χιλιάδες των συμπολεμιστών του. Τα κατορθώματά του περιγράφει ο Ηρόδοτος.

Η ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ ΛΕΕΙ...
Ο Ηρόδοτος αναφέρει ότι η Παλλήνη από αρχαιοτάτων χρόνων ήταν ο μεγαλύτερος και αξιολογότερος δήμος της Μεσογαίας. Η ιστορία της λοιπόν χάνεται στα βάθη των αιώνων και ξεκινά από τους μυθικούς χρόνους.
Πρώτος βασιλιάς της ΠΑΛΛΗΝΗΣ, κατά την μυθολογία, ήταν ο Πάλλας ο αδελφός του Αιγέα, άρα θείος του Θησέα. Όταν ο Θησέας επέστρεφε από την Κρήτη και ξέχασε να αλλάξει τα πανιά του πλοίου από μαύρα σε άσπρα, όλοι τον θεωρούσαν χαμένο, γι’ αυτό και ο θάνατος του Αιγέα πέφτοντας στη θάλασσα (εξ ου και η ονομασία Αιγαίο Πέλαγος). Ο Πάλλας αμέσως θεώρησε τον εαυτό του φυσικό διάδοχο του θρόνου των Αθηνών, τον οποίο και διεκδίκησε.
Η ανέλπιστη όμως εμφάνιση του Θησέα δυσκόλεψε τα πράγματα και η τύχη της διαδοχής εκρίθη σε μια φονική μάχη, μεταξύ του Θησέα και του Πάλλα, που τον πλαισίωναν και οι 50 γιοί του οι Παλλαντίδες. Νικητής ήταν ο Θησέας, που έγινε βασιλιάς των Αθηνών, ενώ ο Πάλλας παρέμεινε βασιλιάς της Παλλήνης. Έτσι έδωσε το όνομά του στην πόλη (ΠΑΛΛΗΝΗ), με παραφθορές όπως (Μπαλάνα) κ.λ.π.

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ


Περισσότερα...

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ


Περισσότερα...

Laonterio Club

Για τους φίλους του αθλητισμού & της ψυχαγωγίας το Leontario είναι εδώ για να σας προσφέρει έντονες συγκινήσεις με υγιή ανταγωνισμό, αλλά και στιγμές χαλάρωσης στις ανανεωμένες εγκαταστάσεις μας. Αν λοιπόν θέλετε:


  • Να αθληθείτε παίζοντας με την παρέα σας.
  • Να χαλαρώσετε πίνοντας τον καφέ σας.
  • Να παρακολουθήσετε αγώνες στα συνδρομητικά OTE Sport & NovaSports.
  • Να συμμετέχετε σε πρωταθλήματα επιχειρήσεων Πρωτάθλημα Επιχειρήσεων.
  • Nα εντάξετε τα παιδιά σας στoν σκακιστικό σύλλογο του Leontario
  • Nα διοργανώσετε το παιδικό πάρτυ του παιδιού σας.

δεν έχετε παρά να μας επισκευθείτε στο Leontario ή να επικοινωνήσετε μαζί μας (τηλ. +302106654874, +306977535638)..

Διεύθυνση
Λεωφόρος Σπατών 89, Γερακας, Αττικής.
+306977535638
+302106654874
info@leontario.gr

ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ


Περισσότερα...